Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ




Θυμάμαι μια εποχή όταν ήμουν στη Ρόδο, χωρίς δουλειά και πολλά λεφτά και ίσα που την πάλευα.
Έμενα σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και επειδή ήταν χειμώνας, το βράδυ, μαζί με τα σκεπάσματά μου φορούσα και μία ζακέτα.



.....αχ αυτή η καημένη η ζακέτα....
Κάθε βράδυ πέφτοντας για ύπνο, τραβούσα και μια καλή μαλακία και όλο το φλόκι έπεφτε πάνω της...κάθε βράδυ.
 Όμως έκανε κρύο και δεν την έπλενα, από το φόβο μην και δεν στεγνώσει εγκαίρως και ξυλιάσω και με βρούνε μούμια το πρωί. Οπότε λεκές πάνω στο λεκέ και σιγά-σιγά το στρώμα DNA έκανε τη ζακέτα τόσο σκληρή που κάθε βράδυ ήταν σαν να φορούσα μια πανοπλία (για τόσο πολύ φλόκι μιλάμε) την οποία εγώ αρνιόμουν πεισματικά να πλύνω μέχρι να καλυτερέψει ο καιρός.


   Αυτό είναι η θρησκεία....μια ζακέτα σκληρή από τη μαλακία που σε δέρνει και τη βρωμιά που της προσθέτεις καθημερινά και συμβολίζει όλη την κακομοιριά και την ανέχεια σου, αλλά είναι το μόνο που έχεις να σε προστατεύει από τα προβλήματα που μόνος σου έχεις δημιουργήσει. Βεβαια στην πρώτη ευκαιρία και καλοκαιριά θα την πλύνεις και θα τη φυλάξεις μέχρι να έρθουν πάλι τα πουτσόκρυα και την ξαναθυμηθείς, αντί απλά να βρεις κάτι καλύτερο από αυτήν.

Αυτό είναι η θρησκεία, αλλά όχι ο θεός.


   Κατ' εμέ θεός υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζουμε:



  • Ο θεός ΔΕΝ είναι τζίνι να του λες την επιθυμία σου και να την πραγματοποιεί και άμα δεν στην πραγματοποιήσει να αρχίζεις τις καγκουριές. Αν πραγματοποιούσε όλες τις επιθυμίες όλων, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχες γιατί σίγουρα η μάνα σου δεν περίμενε, όταν έμεινε έγκυος, ότι θα γεννούσε έναν τέτοιο μαλάκα, αντ' αυτού θα ευχόταν να σε είχε πιει σφηνάκι (ή έστω να σε κάνει γαλάκτωμα προσώπου) αντί να πιάνεις χώρο στη μήτρα της 9 μήνες.
  • Ο θεός δεν είναι έμπορας και παροχέας υπηρεσιών να του λες "θε μου κάνε μου αυτό και θα σου ανάψω μια λαμπάδα και θα σου φέρω βαλσαμωμένη την πεθερά μου στο ξωκλήσι". Σίγουρα για όλα υπάρχει ένα αντίτιμο, αλλά σου έχει ήδη "δώσει" χέρια και μυαλό για να επιτυγχάνεις στόχους (θα αναφερθώ αργότερα για το "δίνω" του θεού, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με θεωρίες εξέλιξης).
  • Ο θεός δεν είναι δικαστής για να κρίνει ποιος τον ακολουθεί σωστά και πράττει ηθικά και ποιος όχι, ώστε να μοιράζει ποινές και να γελάνε αυτοί που πάνε παράδεισο εις βάρος αυτών που πάνε κόλαση.
  • Ο θεός δεν κάνει κοντρίτσες με άλλους θεούς για να δείξει ποιος είναι πιο γαμάτος. Δεν χρειάζεται περισσότερο swag γιατί αυτός έφτιαξε το swag την όγδοη μέρα, που επειδή ήταν επικίνδυνα γαμάτη την έκοψε στα πρώτα επεισόδια. Τους άλλους θεούς τους έχει για να του γυαλίζουν τη σοφή του καράφλα.
  • Ο θεός δεν είναι εκδικητής που καταστρέφει τους εχθρούς σου και ούτε η "θεία δίκη" που τιμωρεί τον εχθρό που δεν μπορείς εσύ να νικήσεις. Σε πληροφορώ ότι ο εχθρός σου θα καταστραφεί μόνο από δική του μαλακία και κακές συγκυρίες.
  • Ο θεός δεν ανήκει σε συντεχνίες και εμπορικούς συλλόγους ώστε να στέλνει αντιπροσώπους. Δεν αντιπροσωπεύει κανένα ηθικό ή άλλο σύστημα πέρα της Ύπαρξης του Κόσμου, οπότε αν ακούσεις κάποιον να θέλει να σου τον διδάξει, μάλλον ψάχνει για κορόιδα. Άλλωστε από πότε η ηθική αποτέλεσε κριτήριο εξέλιξης στα τόσα εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης ζωής;
  • Ο θεός δεν σε έχει γραμμένο στα αρχίδια του. Ήδη με το που ο μπαμπάς σου γκάστρωσε τη μάνα σου, απέκτησες αξία. Απλά δεν είναι αυτή που νομίζεις. Η αξία σου και ο σκοπός σου είναι να μαθαίνεις και να εξελίσσεις με τη σειρά σου τον κόσμο. Αν εσύ είσαι στόκος και γκασμάς, είναι αποκλειστικά δικό σου λάθος.
  • Ο θεός δεν είναι άδικος και σε κάποιους δίνει αρρώστιες και σε άλλους υπερβολικά πλούτη και δύναμη του Χουλκ. Απλά η εξέλιξη δουλεύει με ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας καθώς και δυναμικής επιβίωσης του ισχυρότερου εις βάρος κάποιων ατόμων και προς όφελος άλλων. Ο δικός σου θάνατος από αρρώστια είναι νίκη για επιβίωση πχ του βακτήριου της Σαλμονέλας. Ρούφα κοσμικό και εξελικτικό καβλί τώρα (σλουρπ!!!).



   Αυτά και τόσα άλλα ΔΕΝ είναι ο θεός.

Φυσικά μπορώ να προσθέσω και τα εξής:

Ο DIO δεν είναι θεός (η φωνή του είναι συμπαντικές υπερταλαντώσεις)
Ο Lemmy σίγουρα δεν είναι θεός (θα μπορούσε όμως)
Το μουνί ΔΕΝ είναι ο θεός και να μην το προσκυνάνε μερικοί-μερικοί.
Ο Γαύρος , ο Βάζελος και οι λοιποί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν είναι ο θεός (θεϊκό όμως είναι το πήδημα που κάνει η μάνα σας και η γυναίκα σας όταν εσείς είστε στο γήπεδο)
Ούτε ο Χωστήρας είναι ο θεός (είναι όμως ένα καλό no2!!)




    Τι θα μπορούσε λοιπόν να είναι αυτό που λένε θεός;
Κατά την μη-ταπεινή μου γνώμη, είναι μία συμπαντική οντότητα που συγκεντρώνει παντού απάνω της την ύλη, την ενέργεια, το χρόνο και μερικά ακόμα πράγματα που δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε ή να αντιληφθούμε. Έθεσε σε μια στιγμή σε κίνηση όλους τους νόμους όλων αυτών των παραπάνω εννοιών και το σύμπαν απέκτησε σε μια στιγμή ροή και ισορροπία προς κάθε κατεύθυνση. 
   
  Τώρα τι στο μπούτσο κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο σκηνικό κανείς δεν το ξέρει. Όλα μοιάζουν τόσο τέλεια ΟΧΙ ΠΛΑΣΜΕΝΑ, αλλά τοποθετημένα ώστε να αυτοδιαμορφώνονται και να πλάθονται.


    Οι θεολόγοι και οι θεούσοι θα πουν ότι λέω μαλακίες γιατί έχουν λεφτά και παράδεισο να απολαύσουν και δεν μπορεί κανένα μουνόπανο σαν και του λόγου μου να τους τα στερήσει, λέγοντας απλά ότι ο θεός δεν παρεμβαίνει.
   Οι δε φιλεπιστήμονες άθεοι θα πετάξουν σκουπίδια, λέγοντας ότι οι δυνάμεις και η ύλη προϋπήρχαν και συμπυκνώθηκαν σε ένα σημείο σε κάποια στιγμή (και ακολούθησε η Μεγάλη Έκρηξη) και ότι είναι από μόνο του ηλίθιο να πεις ότι ο θεός τα έφτιαξε και τα πυροδότησε όλα αυτά.
 Κάτι τέτοιο δεν το ισχυρίστηκα. Απλά είπα ότι αυτή η οντότητα "είχε στη διάθεσή της" αυτή την ύλη, "δημιούργησε" τους κανόνες και τους έθεσε σε λειτουργία. Τόσο απλά. Αν μπορεί κάποιος να μου αποδείξει ότι έχω λάθος, του δίνω κώλο και τα ρουφάω μέχρι να καταπιώ και τον προστάτη του.





   Το "κακό" είναι ότι η πλάση είχε μέσα και χαλασμένα ναρκωτικά, σωβινιστική ανδρική δράση και όρεξη για μεγάλα εγκλήματα με πρόφαση την "ηθική" κάποιου πού ήθελε να μεταμορφώσει τον λαό του -που μέχρι τότε πηδούσε γίδια ανελέητα- σε "καλούς ανθρώπους".

....χριστιανοί, ισλαμιστές, παγανιστές, αρχαιολάτρες, ιεχωβάδες, άμις και ένα σωρό άλλοι, άρχισαν να βλέπουν οράματα σε κάποια φάση της ζωής τους, άρχισαν να κάνουν θαύματα, άρχισαν να οργίζονται ενάντια στο κακό του κόσμου και ένα σωρό άλλα, προκειμένου, μέσω της μεθόδου του "άδειου τενεκέ που κάνει πιο μεγάλο θόρυβο" να τραβήξουν απάνω τους τα βλέμματα και οπαδούς.

   Οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας ήταν πάντα-μα-πάντα οι γυναίκες και τα παιδιά, που βασανίζονταν/καίγονταν/βιάζονταν και μέσα από αυτό το φόβο που τους προξενούσαν, τους προσηλύτιζαν. Κάτι σαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης όπου ο όμηρος μιας απαγωγής ερωτεύεται τον απαγωγέα του, αλλά σε μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κλίμακα.

   Το ιερατείο πλούτιζε, οι άντρες είχαν πάντα το επάνω χέρι, ρίχνοντας το φταίξιμο για προπατορικά αμαρτήματα και δεινά της ανθρωπότητας πάνω στις γυναίκες. Είναι εντελώς ηλίθιο, σαν άποψη κι όμως επιτηδευμένα πανέξυπνο σαν σχέδιο.



γενικά.....θα το θέσω λίγο κάπως περίεργα:
στο σύμπαν υπάρχει κάποιος που σε στιγμές μετριοφροσύνης θα δεχόταν να ονοματιστεί "θεός" με βάση τα δικά μας δεδομένα. 
Στη ζωή σου, θεός είσαι εσύ και θα παραφράσω λίγο μια φράση που είδα γραμμένη:

"θυμάσαι εκείνο το άτομο που και καλά δεν μπορούσες να ζήσεις αν δεν ήταν στη ζωή σου; Πήγαινε τώρα στον καθρέφτη και κοίτα που είσαι ζωντανός κιαφτά και γαμείς και τέθοια"




61 σχόλια:

  1. Μλκ, οι δυο πρώτες παράγραφοι έσπειραν!

    Όσο για το τι είναι και τι δεν είναι ο Θεός, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αναλύσουμε από ένα blog, όσο θεϊκό κι αν είναι. Μια τέτοια κουβέντα απαιτε΄πι νηφαλιότητα με μεζέδες και τσίπουρα.

    Αλλά επειδή είμαι πολύ γαμάτο παλικάρι, θα πω ότι ο Θεός δεν είναι μόνο δικός μας. Οι πράξεις μας, όμως, εις το όνομα του Θεού ''μας'', είναι αποκλειστικά δικές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η τελευταία σου παράγραφο θα μπορούσε να ήταν και η τελευταία παράγραφος του κειμένου μου.

      Τα τσίπουρα και οι μεζέδες είναι δημιουργίες που σε φέρνουν πιο κοντά στο Κοσμικό Νόημα (το σεξ ακόμα πιο κοντά)

      Διαγραφή
  2. Εντάξει κύριε Χωστήρα, αυτή ήταν αρθράρα. Προσκυνώ και τέθοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! Αυτό ήταν ένα καλό άρθρο! Θα έχω βέβαια εφιάλτες με τη ζακέτα για 1-2 μέρες, αλλά δεν πειράζει, θα ζήσω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα βλέπεις αντρική ζακέτα το χειμώνα και η σκέψη σου δεν θα είναι πιο αμόλυντη. Κάπου, κάποιος άφησε έγκυο ένα κομμάτι ρούχο

      Διαγραφή
  4. Όντως δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν υπάρχει Θεός μέσω ενός blog,αλλά αυτό το καλοστημένο παραμυθάκι με τις θρησκείες,τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που κρατάνε πίσω κοινωνίες και κοινωνίες ανθρώπων,ακόμα και σήμερα,με εκνευρίζει. Το θέμα του Θεού δεν το 'χω ψάξει εκτενώς. Επομένως,στηρίζομαι στις δυνάμεις και στις ικανότητές μου,χωρίς να περιμένω να με σώσει,γιατί αν δεν υπάρχει... την πάτησα!

    Η περιγραφή της ζακέτας μου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα...

    Πολύ καλό άρθρο,μπράβο,θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μίλα μου για τα συναισθήματα που σου προκάλεσε η περιγραφή της ζακέτας (ελπίζω να μην δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στο στομάχι σου επίσης!)

      Διαγραφή
    2. Στην αρχή λέω ο καημένος,το 'χε δαγκώσει χωρίς θέρμανση,αλλά η παρομοίωση με την πανοπλία έκανε το στομάχι μου να σκιρτήσει. :P

      Διαγραφή
  5. Ο Θεός σου πρσοφέρει το ταξίδι, που και με ποιον θα πας το επιλέγεις εσύ

    Αν ξανασυναντηθούμε ξανά μην περιμένεις να κάτσω δίπλα σου μετά από το "zaketa gate"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θα φοράω ζακέτα ρε, αλλά κασκόλ (χυσόπετσέτα) για να με ζεσταίνει!

      Διαγραφή
  6. Άκου λίγο αγαπητέ Χωστήρ,
    Swag is for boyz and class is for men!
    Τωρα νομιζω ότι έχεις επηρρεαστεί λίγο απο την πολύ εκκλησία!
    Και στα σοβαρά:
    Πραγματικά δεν ξέρω.Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα.
    Παντως οι παππάδες σίγουρα μας κρύβουν πράγματα...
    Καλό Σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η παπάδες μας κρύβουν ένα πράγμα, ότι και οι ίδιοι δεν τηρούν αυτά που κυρήττουν

      Διαγραφή
  7. Με περιέγραψες αρκετά καλά, πρέπει να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μουνόπανο, τι να πω. Πέφτω στα τέσσερα, σε τσιμπουκώνω μέχρι να καταπιώ και την τελευταία ρανίδα του Χωστήρειου σπέρματος και τώρα κλείνω για να διαβάσω Φυσική μπας και γράψω τίποτε αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, ξέρω, άσχετο, αλλά ΟΕΦΕ;

      Και αν ναι, στείλε μου με mail τα θέματα, σε ικετεύω!

      Διαγραφή
    2. Θωμά καλή επιτυχία στα διαβάσματα σου ρε και άμα στείλεις θέματα στο Μάστερ είσαι μεγάλο κορόϊδο. Είναι (λέει) θεός και σε τρολλάρει

      Διαγραφή
    3. Φυσική, αλλά σαν σωστός μαλάκας δεν τα πήρα μαζί μου. Όταν τα παραλάβω διορθωμένα θα στα στείλω, ίσα για να τσαντίσω το Χωστήρα.

      Διαγραφή
    4. εμένα να τσαντίσεις;!;! Χα, εσύ θα τσαντιστείς που τα έστειλες σε κάποιον που τα έχει ήδη!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Μανώλη,

      να προσθέσεις στο άρθρο σου το "ο Θεός δεν ξέρει τα πάντα"

      Αυτό.


      Πι-ες: Ναι ο Γρηγόρης είμαι.

      Διαγραφή
  9. Εκτός από τη ζακέτα θα συμφωνήσω με τα περισσότερα κ κυρίως με την εκμετάλλευση απο διάφορους επιτήδειους προκειμένου να ικσνοποιήσουν συμφέροντά τους, αρρωστημένα κ μη, οικονομικά κ άλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τη ζακέτα αυτή τη φοράς ακόμα τα βράδια ή το ξεπέρασες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ζακέτα πλέον είναι υπερήφανη μητέρα 35 Χωστηροζιπουνακίων που όλα σπουδάζουν στο πόντειο πανεπιστήμιο

      Διαγραφή
  11. Χαίρομαι που σου δίνω τροφή για αναρτήσεις.
    Μπράβο μωρό μου. Πολύ ωραίο άρθρο.
    Στη κόλαση θα καείς. Αλλά να μην ξεχάσεις να με πάρεις μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω ρε Χωστηράκο αλλά διαβάζοντας το θέμα αυτό που μου άρεσε κίολας πολύ σε φαντάστηκα σε άλλο άρθρο να γράφεις για τους 12 Θεούς του Ολύμπου και τον συμβολισμό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αδυνατώ να κάνω τέτοια συζήτηση νηφάλιος.

    Πάντως με κάλυψες στο τέλος.. στη ζωή ο θεός είσαι εσύ...

    Υ.Γ.: Ο Θεός είναι ο Κόναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θεος ειναι ο Κρομ! Και σε όποιον δεν αρέσει να πάει να γκαμηθεί που λέει και ο Τζόει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O θεός είναι ο Μαραντόνας που όταν τον βλέπεις να παίζει το τόπι ,ντρέπεσαι που έπαιζες μπάλα μικρός.Και σε παρακαλώ,ασε τα σαλιαρίσματα στο μπλογκ γιατι κολλάνε τα πλήκτρα του pc καθε που μπαίνω εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορείς σε παρακαλώ να μου γλύψεις λίγο τα παπάρια γιατί η κοπέλα μου είναι στη δουλειά και έχω κάτι χοντράδια που δεν μπορώ να ξύσω;!!

      Διαγραφή
    2. Δες Στέργο Μαρίνο ρε...Τι Μαραντόνα και μαλακίες!

      Διαγραφή
    3. Η Επισκοπή πάει τρένο ρε. Άντε και πρώτη Κατηγορία να αγοράσουμε το καταχρεωμένο ΑΦΜ του "εκτοξευμένου και λεύτερου" ΠΑΟ...Μπου-χα-χα-χα. Τον Στέργο θα τον βαλσαμώσουμε ως τιτάνα...


      Διαγραφή
  16. Πάντα σκεφτόμουν ότι θεός είναι όλα μαζί τα μυαλά των ανθρώπων.

    Πάντως αν δεν το έχεις κάνει ήδη, διάβασε τη βίβλο, όχι ως προσυλητισμό αλά ως ενημέρωση: καμμία σχέση με όσα μας λένε οι παπάδες και όσα μας λένε στο σχολείο.

    (αυτή ζακέτα με το γενετικό υλικό θα μπορούσε να πουληθεί για μεγάλο ποσό, όταν γίνεις διάσημος. κράτα την ή φτιάξε άλλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "τα μυαλά και η ενεργειακή ύπαρξη όλων των έμβιων όντων"* ίσως. Αλλά αυτά θα μπορούσε επίσης να είναι και η "συλλογική -ας πούμε- θεϊκή ψυχή"

      η ζακέτα, όπως είπα σε παραπάνω σχόλιο, είναι τώρα περήφανη μητέρα 40-κάτι Χωστηροζιπουνακίων και είναι και η ίδια διάσημη!

      Διαγραφή
  17. Θεός υπάρχει και είναι το σύνολο των πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ο θεός παλιά υπήρχε μέσα στη θάλασσα τα βουνά και τα δάση. Μετά τα εξερευνήσαμε και τα βάλαμε στην πραγματικότητα. Ο θεός υπήρχε στα σύννεφα τους κεραυνούς και τις βροχές. Καταλάβαμε τι είναι και τα βάλαμε και αυτά στην πραγματικότητα. Ο θεός υπήρχε στον Ήλιο, στην Σελήνη και στο διάστημα. Και όταν μάθαμε λεπτομέρειες και για αυτά τα βάλαμε και αυτά στην πραγματικότητα. Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον ο θεός δεν θα 'ναι τίποτα άλλο παρα μια τελευταία ερώτηση.

    Τώρα, ωραία η θεωρία σου για το τι είναι ο θεός και φυσικά κανένας δε μπορεί να σου αποδείξει οτι έχεις λάθος, εξού και οι υπερβολικές υποσχέσεις για προστάτες και τέτοια. Μια διαφορετική θεωρία αν θες μπορώ να σου παρουσιάσω και εγώ για το τι είναι θεός:

    "Ο θεός λοιπόν είναι μια άοσμη, άχρωμη, άυλη και αβαρής μελιτζάνα που περιφέρεται γύρω απο τη Γη και που δημιούργησε τα πάντα με τα κοσμικά σπόρια της."

    Αν μπορείς να αποδείξεις οτι δεν ισχύει, τότε θα παραδεχτώ οτι είσαι πιο άντρας απο μένα (καταλαβαίνεις πόσο βαρύ είναι αυτό για μένα). Με λίγα λόγια ο καθένας μας μπορεί να λέει απο μια θεωρία και καμία απο αυτές να μην μπορούμε να αποδείξουμε οτι δεν ισχύει. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά οτι όλες είναι σωστές. Για την ακρίβεια η μόνη σωστή θεωρία είναι αυτή που έρχεται μαζί με αποδείξεις, ή έστω στοιχεία και ενδείξεις. Οι θεωρίες που απλά βγαίνουν απο την φαντασία, τους φόβους και τις ελπίδες των ανθρώπων και δεν στηρίζονται πουθενά, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως αντικειμενικές αλήθειες. Τουλάχιστον όχι απο σοβαρούς ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Θεός είναι ο Σάκης ο υδραυλικός. Υπήρξε πριν από τα πάντα, μου το είπε ο ίδιος και τον πιστεύω γιατί είναι και γαμώ τα παιδιά!

      Διαγραφή
    2. Τον θυμάσαι ακόμα Πρόεδρε; Θα το πω της μάνας μου να χαρεί.

      Διαγραφή
  18. Συμφωνούμε!
    Δεν συμφωνώ καθόλου με το δογματισμό που συνοδεύει κάθε εκδήλωση του θεού στη ζωή μας. Αν γινόμουν θεός για μια μέρα θα εξαφάνιζα όλα τα δόγματα και τις δεισιδαιμονίες από τον κόσμο κι ας χανόταν ένας σημαντικός πολιτισμικός πλούρτος μαζί τους, όπως παραδόσεις και συμβολισμοί οπωσδήποτε σουρεαλιστικοί. Θα ξήλωνα όμως μαζί τους και όλα αυτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του εκάστοτε θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτο ηταν ενα πολυ εξυπνο αρθρο!
    παρ ολα τα διαφορα, ολη η ουσια ειναι στην παραγραφο που λες...
    "κατα την ταπεινη μου γνωμη... κλπ"
    γιατι οντως, ο Θεος βρισκεται σε αλλη διασταση του χωροχρονου γι αυτο και δεν μπορουμε να το αντιληφθουμε.
    Ολα τα υπολοιπα (παπαδες θεωριες ιστοριες) ειναι ανθρωπινα κατασκευασματα
    Αν αυτο το σκεφτικες μονος... τελικα ισως βλεπεις μπροστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο τις γαματες ατακες σκεφτηκα εγω. Τα υπολοοπα ηταν κατοπιν θεικης εμπνευσης

      Διαγραφή