Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

ΣΕΦ-ΤΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΤΣΟ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ;



Απο που ν' αρχισω και που να τελειωσω;
  ΤΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΤΣΟ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ ειναι μια καλη ερωτηση να ξεκινησω;;;;;

Εχω γνωρισει μονοχνωτους μισανθρωπους και κωλογλειφτες αφεντικων, αλλους καλους, αλλους μμμμμμεχχχ...αλλους μουνοπανα, αλλα στην κλιμακα απο Ρουφιανομανατζερ μεχρι Μουνοπανογιοςαφεντικου ανηκετε στο Βασανιστης Αουσβιτς. Μαλακες ειστε καθαρματα, ετσι;
   Και δεν αναφερομαι καν στο τελευταιο περιστατικο στην Κερκυρα με το μαθητευομενο μαγειρα που ενας αρχιδοσεφ τον χτυπουσε και τον εβριζε.

Αλλα ας τα ξαναπαρουμε τα πραγματα με τη σειρα και να δουμε λιγο καθε κομματι του να εισαι σεφ:

1. Επιλογη μενου: ΓΑΜΩ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΑΣ ΤΟ ΜΟΥΝΙ.απλα. Μισο λοιπον να σας εξηγησω πως γινεται για να καταλαβετε το μεγεθος της συμπαντικης μαλακιαρας. Ο μαγαζατορας φτιαχνει το εστιατοριο με μια συγκεκριμενη αισθητικη και εχει στο μυαλο του ενα θεμα πανω στο οποιο θα στηθει η ολη φαση. Επιλεγει προσωπικο, τους ντυνει, επιπλωνει το μαγαζι κλπ. Μετα δινει κατευθυνσεις στο σεφ πως θα επιλεξει τα πιατα...ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ!! Θα σας πω πως γινεται. Ο σεφ τη σημερον ημερα ξεροχυνει να βλεπει ξενους σεφ να φτιαχνουν πολυπλοκα φαγητα με ο,τι πιο μαλακια υλικα που τα επεξεργαζονται λες και ετοιμαζουν τον επομενο κβαντικο υπερυπολογιστη: "κρυωνουμε τη σοκολατα στους 45,3 βαθμους Κελσιου, κατοπιν την περναμε απο ψιλο σινουα να αφρατεψει, την αφηνουμε να ξεκουραστει για 735353ηδηδ53β6δβδ,ηδη36525 δευτερολεπτα μεσα σε ταψι κραμα αλουμινιου και πυριδοξειτη σε ανατολικο παραθυρο να τη βλεπει ο ηλιος και κατοπιν την ξαναζεσταινουμε μεσα σε φουρνο πρωτονιων για 36 δευτερολεπτα....". Αυτα βλεπει ο σεφ και ξεροχυνει μεσα στο σκουφο του χαϊδευοντας απαλα την καταλευκη στολη του. Αμα το αφεντικο του πει οτι δεν μπορει να του παρεχει αυτα τα υλικα τσαντιζεται κι απο πανω ο μαλακας και βγαζει ο,τι του κατεβει. Οι διακοπες του ειναι να παει σε διεθνες σεμιναριο μαγειρικης οπου ολοι οι σεφ καθονται διπλα-διπλα στο τραπεζι και ολοι τους παιζουν το πουλι του διπλανου τους.


2. Συμπεριφορα απεναντι στο προσωπικο του. ΑΝΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ. Κλασικος αρχικλικαδορος, μαζευει διπλα του οσους μαγειρες τον υποστηριζουν και γαμαει ολους τους υπολοιπους. Διατηρει ενα μπλαζε υφος αρχι(δια)στρατηγου.ΜΩΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ! Αγελαστος σαν τραχανας και θλιβερος σαν τραχανας, υποτιθεται οτι δεν πρεπει να δειχνει κανενα σημαδι αδυναμιας μπροστα στους υπαλληλους του ωστε να διατηρει το κυρος και τον φοβο γιατι μονο ετσι κρατιεται στη θεση του, λες και η υπολοιπη κουζινα ορεξη ειχε να του παρει τη θεση. ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΕ ΠΑΠΑΡΑ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΤΗ ΖΗΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,Ε; Σκεψου και συγκρινε:Δεκατεσσερις ωρες αναμεσα σε κατσαρολες ειναι....μμμμμμ, σιγουρα πιο ζηλευτο σε σχεση με το 8ωρο μου διπλα σε κοσμο που θελει να γινει πιο υγιης (να μην πω για τα μουνακια). Μην πρηζεις λοιπον αρχιδια και τραβα στις τηγανιερες σου.


3. Ευθυνες. ΠΟΥΤΣΕΣ ΠΛΕ. Εχεις 2-5 υπευθυνους πρωτους μαγειρες που ο καθενας ελεγχει 3-4 δευτερους μαγειρες που ο καθενας εχει 1-3 τριτους μαγειρες να επιτηρει. Πιστευεις οτι αν κατι παει σκατα σε αυτη την αλυσιδα θα απολυσουν εσενα;; Οχι. Θα φας εσυ το σκατο απο τα αφεντικα και τους πελατες;Ναι, αλλα γι' αυτο πληρωνεσαι παπαρα, γι' αυτο εχεις επιλεξει να ειναι η ζωη σου διπλα στα ταψια και τις κουταλες. Εισαι ενηλικας και καιρος ειναι να παρεις και καμια ευθυνη των επιλογων σου. Κατσε ομως να σου θυμισω παλιολουτσα ποιες ειναι οι ευθυνες σου: 1) να δεις οπτικα και να δοκιμασεις το τελικο προϊον ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ ΜΩΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΟΧΙ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ. 2) να προμηθευεσαι τα υλικα που παραγγειλες που ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΟΧΙ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ. 3) να δινεις σωστα τις βαρδιες και τα ρεπο κατι που ποτε δεν απαιτησε πτυχιο απο το Χαρβαρντ και το UCLA. 4) να σιγουρευεσαι οτι ο χωρος της κουζινας παραμενει προστατευμενος και υγειονομικα καταλληλος, δηλαδη να τσεκαρεις την εμφανιση των μαγειρων, το πατωμα και τα λαδια κατω απο τα πετρογκαζια. Και τωρα που ειπα εμφανιση μαγειρων, πως γινεται ολοι πια οι μαγειρες και οι σεφ να ειναι γεματοι τατου και μουσια; Τοσο πουτσα σας; Ακαλυψατε μηπως καμια συνταγη που κανει τα νυχια αορατα και τις τριχες να αψηφουν τη βαρυτητα και να μην πεφτουν μεσα στις κατσαρολες; Τσεκαρετε κι εσεις οι ιδιοι ολους τους μαγειρες που ξερετε. Ολοι μαλακα μου μεσα στην τριχα.Πετρετζικη.Σκαρμουτσο.Κουτσοπουλε.Ιωαννιδη.Λαζαρου και λοιποι μαγειροαπλυτοι, αξυριστοι κριτες της πουτσας. Χτυπαω τη γκαναζ μου και τη χυνω στα μουτρα σας καυτη μπας και ξεπλυθειτε.

4. Συμπεριφορα απεναντι στο υπολοιπο προσωπικο. ΩΩΩΩΩ ΓΑΜΑ ΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΪ. Κατ' αρχας ο σεφ ειναι ο μοναδικος προϊσταμενος σε ολη την πλαση που δεν εχει σεβασμο στο πιο βασικο κομματι του προσωπικου του, τη λατζα. Παγκοσμιως, ολοι οι λατζιερηδες ανηκουν στο προσωπικο της κουζινας, αλλα για καποιο γαμημενο λογο ολοι οι σεφ τους συμπεριφερονται λες και ειναι μυκητας ποδιου. Τη μερα που θα ανακαλυφθουν κατσαρολες και κουταλες μιας χρησης θα ειναι οι πρωτοι που θα τρεξουνε στα αφεντικα για να απολυθουν οι λατζιερηδες. ΓΙΑΤΙ ΜΩΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ;;; Οσο δε αφορα στο υπολοιπο προσωπικο, σερβιτορους, μπαρμεν κλπ ενα θα πω...τολμα μαλακα να μην ανηκεις στο προσωπικο της κουζινας και τη γαμησες: οι κανονικοι μαγειρες (οι περισσοτεροι) ειναι κομπλε ατομακια που ηρθαν να κανουν τη δουλεια τους και να φυγουν. Ο σεφ; Ο σεφ θα σε λεει κωλοζωο και με καθε ευκαιρια θα σου φωναζει ετσι και τολμησεις να του απευθυνεις το λογο και αυτο ειναι το καλο σεναριο. Το κακο σεναριο περιλαμβανει φαγητο τριων ημερων ανακυκλωμενο για να φαει το προσωπικο, φωνες μεσα στην κουζινα να ακουνε οι πελατες να νομιζουν οτι ειστε ολοι κωλοζωα πισω απο τις κλειστες πορτες, σεφ που στ' αρχιδια τους ολα θα βγουνε στο μαγαζι με τη στολη λερωμενη να κατσουν σ' ενα τραπεζι πουτσα τους ολα και θ' αρχισουν να πινουν και υποτιμηση σε καθε εργαζομενο που δεν φοραει ασπρη στολη και βρωμοσαμπο ζωγραφισμενα με τηγανολαδο.

5. Συμπεριφορα απεναντι στα αφεντικα. ΣΑΣ ΓΑΜΩ ΤΗ ΜΑΜΑ. "Αφεντικο ακου γιατι δεν ξερεις, τα μανιταρια που μας εφερε ο παπαρας ηταν σκατα. Ο Νικος, καλο παιδι αλλα δεν ξερει να μαγειρευει. Ενταξει ρε αφεντικο εκανα ενα λαθακι, σκοτωσε με. Αυριο θα φερω το προσωπικο απο τις 4 το ξημερωμα να ξεκινησουμε προετοιμασια"...γλειφτες ολκης και τσατσοι γαλαξιακου μεγεθους. Απο τις λιγες κλικες που απαιτουν και παιρνουν υψηλους μισθους, απο τις λιγες κλικες που οσες μουτζες και να ριξεις δεν ειναι ποτέ αρκετες.


ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΕΦ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ;;;

πολλα παιδια τελειωνουν ετησιως διαφορες σχολες μαγειρικης, δεν ειναι ομως ολα καυλωμενα να φορεσουν αυτο το σκουφο της ντροπης. Ενας που θελει να γινει σεφ θα σου πρηζει το πουλι ηδη απο νεαρη ηλικια. Θα παιζει με τις κατσαρολες και θα φοραει ψηλα τακουνια, δηθεν για να φτανει. Σωστε τα παιδια σας απο αυτη την τρελα.δεν ειναι αστειο.και κοφτε την πρεζα στην εγκυμοσυνη. Αν παρ' ολες μου τις προειδοποιησεις εσεις δεν συμμορφωνεστε, το παιδακι σας θα γινει σεφ. Στην αρχη μην τρομαζετε αλλα μετα τρομαξτε.πολυ. Τα παιδια αυτα εμφανιζουν απο μικρη ηλικια μια σπανια μορφη επικτητου αυτισμου, κυριως γιατι τα κοροϊδευουν τα αλλα παιδακια που ειναι ολη την ωρα με τις κατσαρολες και δεν ερχονται να παιξουν μπαλα. Αργοτερα, οταν μεγαλωσουν και παρ' ολο που τους εχετε κοψει το χαρτζιλικι, αυτα θα βγουν στο πρεζοδρομιο να μαζεψουν λεφτα για να πανε σε σχολη μαγειρικης. Θα εγκαταστησουν γουαηφαϊ φαηβτζι να βλεπουν σε απευθειας μεταδοση Γκορντον Ραμσεη στην κουζινα και θα πληρωνουν εξτρα συνδρομη να παρακολουθουν τον  Τζεϊμι Ολιβερ μεχρι και καθιστο στη χεστρα.Ειναι αδυσωπητοι. Σαν ποκεμον που μολις χτυπησαν πρωτο λεβελ εξελιξης και θελουν να γινουν σεφ μεσα σε μια τηλεοπτικη σεζον. Πανε σπιτια τους και κανουν πουτανα την κουζινα και μετα βαζουν τη δουλα να τους καθαριζει. ΓΑ💖ΜΙΕ💖ΣΤΕ👌👈.
  Πρωτη τους δουλεια, γιατι μισουν τον ανταγωνισμο, ειναι να δουλεψουν μονοι τους σε καινουριο μαγαζι με μικρη κουζινα για τουλαχιστον 4-5 χρονια, ωστε να εχουν την απαραιτητη εμπειρια να ζητησουν αργοτερα δουλεια σαν πρωτοι μαγειρες σε σοβαρο μαγαζι, που εκτος αν ο εκει σεφ δε βαραει ηρωινη με δραπανοκατσαβιδο κατευθειαν στην καρωτιδα, δεν θα συμβει, οποτε πανε ξανα σε μικρο μαγαζι με σκατα κουζινα που υποσχονται οτι θα την φτιαξουν. Καποια στιγμη αντιλαμβανονται τη φαση, μενουν 3 μηνες αξυριστοι και πανε στο τατουατζιδικο και λενε στον αρτιστα "κέντα" και τους ζωγραφιζει απο ρουθουνι μεχρι κωλοτρυπιδα. Το κολπο πιανει και μεσα σε μια μερα εχουνε γινει σεφ...και παει λεγοντας.

Καταλαβατε λοιπον οτι δεν υπαρχει λογος να κανετε παρεα με τετοιους βλακες. Ειναι κλειστομυαλοι και αυτιστικα προσηλωμενοι στο στοχο τους που δεν ειναι αλλος απο το να βρουν μια νεα συνταγη με πληγουρι και μπαμιες.Αυτο.


6 σχόλια:

  1. Νεύρα, νεύρα, και πολύ σωστά μάλιστα! Μπορείς να αντικαταστήσεις τον σεφ με οποιαδήποτε μορφή τεχνης (ραπτική, ζωγραφικη, μουσική κτλ) και θα αρχίσεις να βλέπεις σεφ ΠΑΝΤΟΥ! Όταν ο παπάρας/παπάρω (να μην είμεθα και σεξισταί) φτάσει σε μια θέση με εξουσία που αφήνει και αρκετό ελεύθερο χρόνο για να μαλακιστεί (κάτσε ο σεφ να ήταν και το αφεντικό και να έτρεχε με άλλα 10, και σου λέω εγώ), τότε αρχίζει να εκδηλώνεται. Σεφ κρύβουν μέσα τους αρκετοί.
    Το γαμώτο είναι ότι στις θετικές επιστήμες μπορείς να την βγεις σε έναν πιό ""έμπειρο"" αν τα επιχειρήματά σου είναι σωστά, αλλά όταν έχεις να κάνεις με τέχνη, δηλ. εκεί που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές αρχές (βασικά, ακόμα και στην μαγειρική υπάρχουν, λέγονται χημεία φαγητού, αλλά αυτό είναι ΠΟΛΥ πιο πάνω από το επίπεδο του μέσου σεφ), τότε γάμησέ τα. Δεν σηκώνουν ούτε μαυρομάτικο φασόλι στην κουτάλα.
    Χμμμ..... γιατί το όλο σκηνικό μου θυμίζει την καθηγήτρια καλλιτεχνικων στο Γυμνάσιο.............
    Φιλικά,
    Νεοβλακέντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλακα...βρηκες τον αλγοριθμο, εστω και θεωρητικα: η επιστημονικη ή οχι καταρτηση του επαγγελματια θα καθορισει ενα μεγαλο μερος της συμπεριφορας του σαν υπευθυνος. Αν και δεν ειναι απολυτο, εχει βαση!

      Μιλα μου για την καθηγητρια καλλιτεχνικων σας να σου πω κι εγω

      Διαγραφή
    2. Τι να σου πω και να μην το ξέρεις, απ' ότι στατιστικά έχω μαζέψει, το ποσοστό της περίπτωσης που περιγράφω ξεπέρασε το 70%...
      Στρίγγλα, υστερικιά, αγάμητη (επιβεβαιωμένο από το δίκτυο πληροφοριών κοριτσιών) και χαντάκωνε όποιον δεν έγλειφε(ΝΑΙ, ΟΠΟΙΟΝ, για κάποιο λόγο τα είχε βάλει με τους 5-6 τσουτσουνοφόρους της τάξης που δεν της δίνανε καμία σημασία, όχι με τις βυζοφόρες που κάνανε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο).
      Σκέψου, μαθηματικά, φυσική και χημεία είχα 20 (19 στα μαθηματικά γιατί ο τύπος ήταν μυστήριος, του έγραψα 20 στις εξετάσεις) και καλλιτεχνικά 15! ΓΑΜΗΜΕΝΟ 15 ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΑΜΙΟΤΑΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ Η ""ΕΡΓΑΣΙΑ"". ΠΑΡΟΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΟΡΝΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΑΝ 10 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ!
      Ουφ, τσαντίστηκα. Πάω να κάνω κανένα τσιγάρο.
      Φιλικά,
      Νεοβλακέντιος

      Διαγραφή
    3. Μαλάκα, σοβαρά;;; Στα καλλιτεχνικά;; Το μόνο μάθημα που είναι για το σχολείο ό,τι είναι ο φρσκοκομμένος πατσάς για την Αστροφυσική;;;

      Μάλλον σε προετοίμαζε για το τι θα αντιμετωπίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

      Διαγραφή
  2. Γεια. Αυτό με την καλλιτεχνικού, χτύπησε ευαίσθητη χορδή. Η δικιά μου η κομπλεξάρα, μου είχε βάλει ωριαία αποβολή και με ξεφτίλισε στο γραφείο του διευθυντή επειδή τόλμησα να μην βάλω απουσία σε ένα συμμαθητή μου που έκανε κοπάνα στο μάθημά της, (ήμουν απουσιολόγος). Είχα σε όλα 19 και στο μάθημά της 15. Μου είχε κάνει κι άλλα του τύπου να μου ζητήσει να ξαναζωγραφίσω το έργο παραμονές της προθεσμίας επειδή κατά τη γνώμη της ήταν εκτός θέματος. (μια χαρά εντός ήταν, αλλά εκείνη σκεφτόταν με κουτάκια) Είχε θυμάμαι μια μακριά κοτσίδα..Ευχαρίστως θα της την έκοβα μια νύχτα κρυφά ενώ κοιμόταν..Αν σκέφτεσαι άλλα βασανιστήρια πες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτι;χνεις ψευτικο προφιλ στο φβ και καλα "ωριμος κυριος ψαχνει αδερφη ψυχη", την κανεις αδδ (κοκλα ειμαι πλοκ), αν δεν εχει ιδεα απο ιντερνετ και δεν ξερει να ψαχνει απο που κατεβασες τις φωτο, θα μπορεσεις να κανεις χαμουλη.
      Σιγουρη επιτυχια μου το εχουν κανει 2 φορες (3) και ξερω

      Διαγραφή